Tavallinen päivä ryhmäkodissa

Rytmi on antroposofisessa maailmankatsomuksessa hyvin tärkeä asia. Arkipäivän ja juhlan vuorottelu luo rytmin. Sen takiaon tärkeää viettää eri vuodenaikojen juhlia. Vuotta rytmittää kuukausirytmi ja sitä viikkorytmi. Viikonpäivät ovat saaneet nimensä planeettojen mukaan: sunnuntai on auringonpäivä, maanantai kuunpäivä. Meillä on myös vielä vuorokausirytmi, minä herään joka aamu ja illalla tietoisuuteni ja minäni jäävät virkistävän unen. Arkipäivissämme rytmi näkyykin niin, että erotamme unen ja valveillaoloajan selkeästi toisistaan.

Elämä ryhmäkodissa ei ole vain hiipumista ja heikkenemistä, vaan kyse voi olla myös elämän nousukaudesta. Monen asukkaamme kunto kohenee, kun asukas pääsee mukaan ryhmäkodin säännölliseen ja turvalliseen elämään.

Tavallinen päivä ryhmäkodissamme näyttää tältä:

Herätys, aamupala ja aamupesu

Herättelemme vanhukset uuteen päivään ja tarjoilemme aamupalan joko omaan huoneeseen tai keittiöön riippuen siitä, miten hyvin vanhus pystyy liikkumaan. Aamiaisen jälkeen on aamupesun vuoro. Asukkaat käyvät myös kerran viikossa aamusaunassa.

Ruokahetki
Ruokahetki
Ryhmäkodin puutarha
Ryhmäkodin puutarha

Aamupäivän yhdessäoloa

Aamupäivällä kokoamme kaikki vanhukset olohuoneeseen. Yhteisissä päivittäisissä tuokioissa lauletaan, luetaan, keskustellaan ja muistellaan elettyä elämää. Kesäaikaan nautimme auringon lämmöstä puutarhassa.

Lounas ja päiväunet

Hoitajat ja vanhukset syövät kaikki yhdessä lounasta ruokailuhuoneessa. Hoitajat auttavat vanhuksia, jotka eivät pysty itse syömään. Ravitsevan aterian jälkeen vuorossa on päivälepo.

Ryhmäkodin ruokailutila
Ryhmäkodin ruokailutila
kahvihetki
kahvihetki

Päiväkahvihetki

Herättelemme vanhukset päiväkahville puoli kolmen aikaan. Jos kahvi ei maistu, pidämme huolta, että jokainen saa kuitenkin jotain juotavaa. Muistisairaat eivät itse muista syödä tai juoda, ja on erittäin tärkeää, että ikääntyneet ihmiset saavat riittävästi nestettä.

Yhteinen virkistyshetki

Päiväkahvin jälkeen vietämme yhdessä virkistyshetken. Ohjelmassa on esimerkiksi laulamista ja ääneen lukemista. Ryhmäkodissamme käy aika ajoin esiintyjiä kuten laulajia ja soittajia viihdyttämässä vanhuksiamme.

Esiintyjä
Esiintyjä
Fazer Amica
Fazer Amica

Päivällinen

Syömme päivällisen yhdessä viiden maissa. Mahdollisimman luonnonmukaisesti ja herkullisesti tehty ruoka tulee samassa talossa sijaitsevasta Fazerin ravintolasta. Ravinto on suunniteltu erityisesti ikäihmisten tarpeisiin.

Iltapuuhastelua

Päivällisen jälkeen avaamme television, sillä osa vanhuksista haluaa katsoa tuttuja ohjelmia. Kesäaikaan olemme usein päivällisen jälkeen myös ryhmäkodin pihalla. Pyrimme ulkoilemaan säännöllisesti asukkaan toiveiden mukaisesti.

iltapuuhia
iltapuuhia

Iltapala ja yöpuulle meno

Iltapala on vuorossa puoli seitsemän aikaan, ja syömisen jälkeen valmistelemme vanhuksia pikku hiljaa yöpuulle. Suurin osa talomme asukkaista on nukkumassa yhdeksään mennessä illalla.