Vuodenaikojen juhlat

Vuodenkiertoon liittyvät juhlat ja tapahtumat rytmittävät elämää ryhmäkodissamme. Vanhukset nauttivat juhlista, sillä kaikki jo eletty ja koettu on mahdollista kokea yhteisissä tapahtumissa uudelleen. Kauniit juhlat kohottavat niin asukkaidemme kuin hoitajiemmekin arkea.

Vietämme adventin aikaa aina erityisellä hartaudella ja keskitymme odotuksen tunnelmaan, hiljaisuuteen ja rauhoittumiseen. Vietämme neljän viikon aikana joka arkipäivä hetken hiljentymällä, ja laulamme tai luemme yhdessä. Adventtisunnuntaisin sytytämme kynttilän.

Sofian joulunviettoon kuuluvat jouluruoat, puurot, piparit, kynttilät sekä joulusauna vihtoineen. Syömme jouluaattona juhlapöydässä, ja joululaulujen jälkeen jaamme omaisten ja hoitajien paketoimat lahjat. Jokainen asukas saa ainakin yhden paketin. Vierailevat soittajat ja laulajat ovat viihdyttäneet ryhmäkotimme asukkaita monena jouluna. Ja eihän Joulu ole Joulu ilman Joulupukkia!

Pääsiäistä kohti kuljemme passion aikana hiljentyen. Hiljaisen viikon sanoma tiivistyy oman seurakuntamme pitämässä hartaus- ja ehtoollishetkessä.

Vappuna järjestämme Sofian vappujuhlan, joka on samalla kevään ensimmäinen pihajuhla – sään niin salliessa. Avaamme vappuna käyttöön ryhmäkotimme ihastuttavan kesäpihan, jossa nostamme simamaljat keväälle ja muuttolinnuille.

Sofian päivää vietetään 15. toukokuuta, ja nimipäiväjuhlaan kuuluvat tanssiaiset talon ruokasalissa. Päälle nautitaan tietysti täytekakkua kahvin kera.

Syyskuun 29. päivän tienoilla vietämme Mikael-juhlaa. Mikael-juhla on myös sadonkorjuun juhla, jolloin jaamme yhteisen leivän. Mikael antaa rohkeutta matkalle kohti talven kylmyyttä, kun ulkona oleva valo alkaa hiljalleen vähentyä.

Martin päivää vietämme puolestaan 10. marraskuuta. Silloin toivotamme tervetulleeksi talvikauden, ja maa lasketaan lepoon tekemällä viimeiset pihatyöt: ruusut peitetään havuilla, linnuille laitetaan ruokintapaikat ja kesäkalusteet viedään varastoon.

Pyhäinpäivänä muistelemme yhdessä vainajia sytyttämällä kynttilän. Taustalla ovat luopuminen, hyvästijättö ja kuolema, jotka nekin osa elämän kirjoa.

Vuodenkierron juhlat ravitsevat mielen ja sielun lisäksi kaikkia aistejamme. Herkuttelemme juhlissa aina perinteisillä ruoilla ja leivonnaisilla, ja juhlalle sopivat värit näkyvät koristeluissa, pöytäliinoissa sekä kukka-asetelmissa. Juhliin kuuluvat olennaisena osana myös tutut laulut, runot ja tarinat.